Kréta a její kuchyně

Krétská kuchyně vyhovuje hlavně vyznavačům zdravého stravování. Jde prakticky o jednu z nejzdravějších kuchyní, která vůbec existuje. Základem krétské kuchyně je logicky ovoce a zelenina. Častými surovinami používanými k přípravě pokrmů jsou ale také kozí anebo ovčí sýr zvaný feta a také chléb. V neposlední řadě nelze zapomenout na mořské plody, které jsou i díky zeměpisné poloze Kréty na denním pořádku.

Za úplně nejdůležitější ingredienci je logicky považován olivový olej, který se přidává prakticky do všech pokrmů. Řekové jsou v podávání olivového oleje prakticky největší přeborníci na světě. Olivový olej je prakticky prodáván a vyráběn ve třech variantách, přičemž nejkvalitnějším je ten, jenž je označován jako extra panenský. Maso se nejčastěji na Krétě používá skopové. Jídlo zaujímá v životě místních lidí neotřesitelnou pozici. Zvyklosti velí, že na počátku se podává předkrm v podobě nějakého salátu, dále následuje hlavní chod a jako poslední přichází klasický řecký dezert. Ten je charakteristický zejména svou velkou sladkostí. Jednou z nejznámějších frází, která ke Krétě neodmyslitelně patří, je věta Pame na fame, která se dá volně přeložit jako „ Pojďme se najíst“.

Z konkrétních pokrmů je dobré začít třeba klasickým řeckým salátem. Lze si jej objednat prakticky v každé restauraci na Krétě a jeho skvělá chuť se postupně dostává i do ostatních koutů Evropy prostřednictvím nejen typických řeckých restaurací. Pravý řecký salát se nazývá Choriatiky a základními ingrediencemi, které se používají na jeho přípravu, jsou papriky, rajčata, cibule a dále také kozí či ovčí sýr. Zapomenout nelze ani na olivy a olivový olej. Další klasickou řeckou specialitou podávanou na Krétě je pita gyros. Tvoří jej tradiční pita, která je plná vepřového masa a také klasického řeckého salátu tzatziki. Dále se na pita gyros používají cibule rajčata a jiná zelenina. Podávání tohoto pokrmu doplňují hranolky.

Velmi známým krétským pokrmem je také Dakos. Jedná se o naprostou jedničku mezi předkrmy, nicméně podávat se bez problémů může klidně i na večeři. Základem tohoto jídla je speciálně připravené tvrdé pečivo, které lze přirovnat ke klasickému sucharu. Na počátku přípravy dochází k tomu, že se suchar namočí do vody k tomu, aby došlo k jeho změknutí. Na tento chléb se pokladou nastrouhaná rajčata a najemno drobená feta. Vše se poté zalije olivovým olejem, pokud možno extra panenským a posype oregánem.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist